Burgerschap

Bevordering van actief burgerschap en sociale cohesie is belangrijk. Daardoor kunnen mensen, jong en oud, in Nederland op een prettige manier samenleven. Burgerschapsonderwijs draagt daaraan bij door het bevorderen van kennis over de basiswaarden van de democratisch rechtsstaat en het ontwikkelen van de sociale en maatschappelijke competenties die daarvoor nodig zijn. Het bevorderen van burgerschap is een wettelijk vastgelegde taak van scholen.Uiteraard ligt Burgerschapsvorming beklonken in onze openbare identiteit, waarbij de kernwaarden diversiteit, gelijkwaardigheid en ontmoeting centraal staan. De Bornwaterschool geeft daarnaast op verschillende manieren invulling aan het thema Burgerschap in het onderwijsaanbod. Niet alleen komt het thema aan bod bij de lessen Humanistisch Vormingsonderwijs (zie onder), maar ook is Burgerschapsvorming onderdeel van de taallessen, de Kanjertraining en onze wereldoriëntatie methode. Daarbij kent onze school een leerlingenraad, besteden we aandacht aan de Week van Respect, Paarse Vrijdag en de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. De leerlingen uit de bovenbouw bezoeken met regelmaat bewoners van het nabijgelegen verzorgingstehuis en jaarlijks de (oorlogs)monumenten in de omgeving van de school.

Humanistisch Vormingsonderwijs

Naast de gewone lessen krijgen leerlingen vanaf groep 6 tijdens schooltijd lessen humanistisch vormingsonderwijs. De lessen hebben een algemeen vormend karakter en zijn facultatief. Ze vallen onder auspiciën van Stichting HVO Primair. Het vormingsonderwijs laat zien wat geloof of levensovertuiging voor mensen kan betekenen. Onze school ziet dat als inspirerend en verrijkend, omdat kinderen zo een eigen kijk op het leven kunnen ontwikkelen. De lessen gaan uit van respect voor mensen die anders in het leven staan en leveren daarmee een belangrijke bijdrage in burgerschapsvorming. In de lessen maken de leerlingen kennis met de belangrijkste bronnen van onze westerse cultuur aan de hand van verhalen en thema’s. Daarnaast worden ze bekend gemaakt met de ideeën, normen en waarden binnen de (joods-christelijke) cultuur en maken ze kennis met andere, niet-westerse levensbeschouwingen. Ook worden algemene thema’s zoals geluk, verlies en vriendschap behandeld. De vakleerkracht creëert hierbij een veilige omgeving waarin vertrouwen in en respect voor elkaar de boventoon voeren.

Duurzaamheid

Binnen het thema Burgerschap heeft de school speciale aandacht voor duurzaamheid. Het scheiden van afval, stimuleren van water drinken, warme truiendagen, de moestuinen en inzamelingsacties van speelgoed en kleding, moeten ervoor zorgen dat kinderen meer bewust worden van de manier waarop we met de aarde omgaan. Daarnaast zijn er jaarlijkse projecten waarbij kinderen actief deelnemen om de leefomgeving te verbeteren, zo deed de Bornwaterschool mee aan het aanleggen van een wildstrook, opruimen van plastic op het strand, verzamelen van zwerfafval in de wijk en het aanplanten van nieuwe bomen in het Bloemendaalse Bos.