Welkom in groep 1a / 2a

Deze combinatieklas start in schooljaar 2017-2018 met 26 leerlingen verdeeld over groep 1a en groep 2a. De verdeling jongens/meisjes van de kleuters proberen we gelijkmatig te doen.

Het lokaal

Ons klaslokaal is op de begane grond, de derde deur aan de rechterhand. Het lokaal is licht en ruim en heeft de vorm van een L.

Wat doen we in groep 1/2a?

Elke dag hebben we een vast ritme. Dit is prettig voor de kleuters. ’s Morgens starten we in de kring en praten we met elkaar over serieuze zaken. Dit kan gaan over verkeer op straat, kinderboekenweek, taal, rekenen, ruimtelijk inzicht, sociaal emotionele ontwikkeling. Dit passen we in het thema dat we op dat moment houden. Daarna gaan we aan het werk, eten en drinken we rond 10.15 uur, werken we verder, ruimen we alles op en gaan dan even buiten spelen. Als het weer het buitenspelen niet toelaat maken we gebruik van de speelzaal.
De kinderen krijgen daarnaast een of tweemaal per week gymles. Dit is om een opgaande lijn aan te bieden met het handig worden met je lijf en de ruimte om je heen. Ook kijken we eenmaal per week Koekeloere. Dit is een educatief programma voor kleuters over diverse onderwerpen als zeevaart, Engels praten, meten, reizen, Olympische Spelen, water, kunst, sporen zoeken.
Om de paar weken behandelen we een nieuwe letter en een nieuw cijfer. Ook maken we een telboekje en leren we daar een heel leuk opzegversje bij:

Als ik een aardbei eet
en twee taartjes
en drie dropjes
en vier frietjes
en vijf ijsjes
en zes spekjes
en zeven zuurtjes
en acht appels
en negen negerzoenen, zegt Pepijn,
dan doet mijn buik tien dagen pijn!

We maken gebruik van de taalmethode Schatkist, de rekenmethode Pluspunt, verkeersmethode ‘Wijzer door het verkeer’. Dit alles sluit aan op de lesstof welke wordt aangeboden in groep 3.

Thema’s

Per jaar behandelen we ongeveer 6 thema’s.
We zijn inmiddels begonnen met het thema kinderboekenweek “Hallo Wereld”. Als u in de kalender kijkt ziet u de verschillende data van start tot afsluiting met tentoonstelling waarvoor u van harte bent uitgenodigd.
Voorts staat er een herfstwandeling op stapel zodat we allemaal spulletjes vinden die met de herfst te maken hebben. hebben jullie ook onze herfsttafel al gezien in de klas? We kennen ook al een paar liedjes over de herfst, en over een spin die een heel mooi web maakt.

ICT

Elke leerling heeft een eigen account waarmee hij of zij op de computer gebruik kan maken van de software die we hebben voor de leerlingen. We maken gebruik van Ambrasoft, Schatkist lezen en Pluspunt rekenen. Ambrasoft is onderverdeeld in taal, lezen, rekenen, en ontspanning. Hierin wordt ruimtelijk inzicht, kleuren en muisgebruik aan de orde gesteld. Op deze manier raken de leerlingen spelenderwijs gewend aan het opdrachten maken op de computer en ze leren op een andere manier de leerstof op te nemen.

De hoeken

In de klas hebben we een bouwhoek, knutseltafel, huishoek en een wisselende hoek passend bij het thema. Hierin leren de kinderen van ‘naast elkaar spelen’ naar ‘met elkaar spelen’. Tevens hebben we voor de kleuters uit groep 2 wat hogere tafels staan waaraan ze werkbladen en de basisbeginselen van schrijfles krijgen (schrijfhouding, pengreep en schrijfrichting).

Tot ziens in groep 1/2a!
Groetjes van alle kinderen, juf Janke en juf Saskia

Janke Kerstma

Janke Kerstma

juf groep 1/2 en Frans in groep 7 en 8
Saskia Bruijnes

Saskia Bruijnes

juf van groep 1/2 en groep 3
Vera Jansen

Vera Jansen

Lio-Stagiar groep 1/2 en groep 3