, ,

nieuws t/m week 3

Het nieuwe jaar is weer begonnen met wat kleine veranderingen: juf Pauline werkt op maandag in de groep en juf Annika is als stagiaire bij ons gestart. Zij werkt op dinsdag en woensdag in de groep als 4e jaars student. We wensen haar veel plezier en succes toe bij ons. Wat ook nieuw is is het werken met een weektaak. Dit is een overzicht van wat er in een week door het kind gedaan kan worden als extra werk naast de reguliere vakken. Drie vakken zijn verplicht en verder is er een vrije keuze. De kinderen houden bij wat ze gedaan hebben en wanneer. Ze schatten van te voren in aan hoeveel onderdelen ze denken te kunnen werken. Op deze manier leren kinderen plannen en komen ze toe aan activiteiten die hun interesses hebben. Zo wordt er aan projecten gewerkt, presentaties voorbereid, samengewerkt met kinderen uit groep 3 en 4 en verhalen geschreven. Ook het lezen in een Engels boek, zag ik vandaag! Nieuw is ook het vak Frans. Hier zijn we ook mee gestart. We hebben gekeken naar de woorden die we van het Frans hebben geleend. Dat blijken er heel wat te zijn. Tijdens de les maken de kinderen aantekeningen, oefenen ze de uitspraak, zijn we met leesvaardigheid bezig en woordenschat vergroting. Af en toe komt er ook een lied voorbij, zoals vandaag “Comment ca va?”. Volgende week dinsdag, 24-1 gaan we starten met het afnemen van de Cito onderdelen.

, ,

nieuws t/m week 50

Sinterklaas is weer voorbij. We hebben een hele gezellige dag gehad met de pieten, Sint en de surprises. Er waren dit jaar wel hele mooie surprises en gedichten gemaakt. Na het ontvangst van Sint op het plein en in de gymzaal hebben we in de klas de surprises uitgepakt20161205_085146-kopie en de cadeautjes gezocht. ’s Middags hebben we wel 3 keer het schuilnamen-spel gespeeld en nog even een frisse neus gehaald. Verder zijn we bijna elke dag druk aan het oefenen met onze kerstmusical. Deze gaat vrijdag 23-12 opgevoerd worden voor de andere groepen. Samen met groep 3 improviseren we de 6 scenes aan elkaar. Het verhaal is gebaseerd op het meisje met de zwavelstokjes. Afgelopen maandag is juf Marit met de groep naar de Dorpskerk in Bloemendaal geweest. De moeder van Victor en de vader van Celine gingen als begeleiding mee.

image2

We kregen een rondleiding van de koster. Hij vertelde over de geschiedenis van de kerk, bekeken we het fraaie glas in lood en leerden we over de verschillende stenen met teksten die in en rond de kerk te vinden zijn. Een leerzame les, dit keer zonder geschiedenisboek.                                                image1image3

agenda t/m week 48

Er wordt lekker gewerkt in groep 7. Met taal zijn we bezig met het lijdend voorwerp en de voltooid deelwoorden. Ook leren we over de dialecten. Juf Fien heeft hier een leuke les over gegeven. We hoorden diverse dialecten: de ene beter verstaanbaar dan de andere. Ook de studenten van het UVA zijn weer langs geweest. Zij hebben hun onderzoeksproject nu afgesloten. We hebben opnieuw testjes gemaakt en tijdens gym de piepjestest gedaan. Naast het werken wordt er ook bijna elke dag toneelgespeeld. Groep 7 en groep 3  gaan namelijk samen een musical verzorgen voor de rest van de school. Ook zijn er weer kinderen naar de Bloemenstroom geweest. Dit keer hebben 6 kinderen mooie lichtpotjes gemaakt met de ouderen. Inmiddels is de kampioen bekend van de Voorleeswedstrijd. Na een klassikale voorleesbeurt hadden we 5 goede lezers. Uit deze groep werden weer de 2 besten gekozen. Dit werden Celine en Sophie P. Zij hebben het moeten opnemen tegen de 2 beste lezers van groep 8. (Carmen en Vera). De jury, meester Fred, juf Janke en juf Pauline hebben uiteindelijk Celine als winnaar gekozen. Gefeliciteerd! Tzt gaat Celine het opnemen tegen de beste lezers van de scholen uit de regio. De pieten hebben ook groep 7 bezocht. Er bleek echter niets in de schoenen te zitten! Piet had de cadeautjes verstopt! Na een intensieve zoektocht waren alle 19 cadeautjes gevonden. En nu maar uitkijken naar pakjesavond

,

nieuws t/m 3 november

Na de Kinderboekenweek zijn we weer met het normale rooster aan de slag gegaan. Het werktempo zit er bij de meeste kinderen goed in, net als de huiswerkhouding! Juf Vionne heeft afscheid van de kinderen genomen en is na de herfstvakantie in haar eigen kleutergroep begonnen. Voor haar in de plaats is juf Marit gekomen. Zij neemt het rooster van de maandag over. We wensen haar een fijne tijd toe in groep 7. Vorige week donderdag kregen we een gastles van een juf Carol van Veilig Verkeer Nederland. Zij gaf de les: No beats op de fiets. Tijdens deze les leerden de kinderen hoe gevaarlijk het is om met oortjes in op de fiets te zitten. Ook hebben ze ervaren dat je veel geluiden niet of heel slecht hoort met oortjes in.  Een leerzame ervaring! De fiets blijft nog even in de aandacht staan. Nu het donkerder wordt is een veilige fiets heel belangrijk. Met behulp van het lespakket van VVN en Sanders fietsenzaak uit het dorp, zullen de fietsen worden nagekeken op een aantal punten. Dit zal woensdag plaatsvinden. De boekbesprekingen zitten er bijna op. Dit betekent dat de kinderen met een klasgenoot gaan werken aan een onderwerp naar keuze. De data van de presentaties komt in de agenda te staan en op een rooster in de gang.fietsencontrole

nieuws t/m 14 oktober

duurzaamheidDe laatste 2 weken stonden in het teken van de kinderboekenweek “Voor altijd jong”. We zijn een stamboom gaan invullen en hebben een verslag geschreven over wat we ontdekt hebben. Ook willen we de aarde jong houden en zijn we gaan leren over duurzaamheid. We hebben op de Dag van de Duurzaamheid voorgelezen gekregen over de plastic soep en hebben filmpjes hierover bekeken. We hebben ook het douchelied geleerd van de Waterspaarders. Juf Pauline heeft een dans met ons ingestudeerd op MC Hammer. Dit hebben we woensdag aan de ouders laten zien. Wat was het weer een leuk gezicht, al die dansende kinderen. Ook hebben we een verhaal geschreven over of Altijd Jong, of over Duurzaamheid. Sophie P. heeft hier de zilveren griffel mee gewonnen en Sascha de gouden griffel. Goed gedaan meisjes! Met juf Fien hebben de kinderen gewerkt aan een sportdag voor ouderen. Dit hebben ze op een poster getoond en besproken aan de groep. (arme oudjes;-). Op de Kijkavond was het fijn zoveel ouders en opa’s en oma’s te zien! Het was weer gezellig druk in school. Vrijdag hebben we groep 7 nauwelijks compleet gehad. Al vroeg vertrokken Joep, Tigo en Stijn naar het sportveld in Vogelenzang. Hier werd het schoolvoetbaltoernooi gehouden met groep 8. Helaas zijn we derde geworden. Om 10.15 vertrok Marije met Indy, Sophie, Maurits, Bas, Lot, Valentijn, Victor en Lynn naar de Bloemenstroom. Hier werd samen met licht dementerende bejaarden aan een pizza gewerkt en aan een fruitsalade. Natuurlijk zijn ze samen aan tafel gegaan en hebben heerlijk van hun kookkunsten gesmikkeld en met de ouderen gesproken. De achterblijvers hebben in de gymzaal een fort gebouwd met alle denkbare materialen en hier heerlijk lang  gespeeld, gezwaaid en geklommen. En nu maar genieten van een fijne herfstvakantie!

Nieuws t/m 30 september.

Breuken, procenten, verhoudingstabellen en sommen met schaalstokjes. Hier zijn we voornamelijk mee bezig met rekenen. Met taal bespreken we fictie en non-fictie, figuurlijk en letterlijk taalgebruik en behandelen we de bijvoeglijke naamwoorden. De indeling van de aarde en zijn draai om de zon etc komen met aardrijkskunde aan bod. Verder zijn we druk met de Derde Kamer geweest en hebben we gedebatteerd met diverse stellingen. Een stuk staatsinrichting is ook besproken. Ook is de schoolfotograaf langs geweest. Dit is altijd een leuke dag met diverse momenten om op de foto te gaan. We wachten de resultaten vol spanning af! Volgende week komen de studenten van Smart Moves weer naar school. Zij gaan kijken hoe intensief we inmiddels aan het dansen zijn. Ook zullen er hartslagmeters worden uitgedeeld die de kinderen een week om moeten dragen, ook thuis en op sport. Alleen ’s nachts en onder de douche moeten ze af. Deze week kunnen de kinderen nog hun Kinderpostzegelenveloppe vol zien te krijgen. Uiterlijk dinsdag 4-10 moeten ze met de bestelformulieren weer ingeleverd worden.

Nieuws t/m week 37

In groep 7 hebben de kinderen inmiddels het werkritme al goed te pakken. Dit ondanks de hitte! Ze weten dat er regelmatig zelfstandig gewerkt wordt en kunnen hun weektaak al goed inplannen. Lucas en Sophie v. W hebben het spits afgebeten met 2 uitstekende boekbesprekingen. Zo hoorden we meer over Vampiereiland van Lucas en Warrior Cats van Sophie. Ons bezoek aan Schapenduin was een groot succes. Dit keer werden we door meneer Jan de Jong zelf ontvangen en naar zijn huis gebracht. Hier ontmoetten we ook zijn vrouw en een van de honden, Biertje! Na de informatie en smakelijke verhalen van meneer de Jong zijn we het zwembad ingedoken. Waterpret was er ook op school toen het in de klas bijna niet meer uit te houden was. Lekker onder de sproeier of elkaar met water beschieten werd een groot feest! Deze week zijn we ook met de 10 minuten dans begonnen. Dit doen we elke dag t/m november. Dit hoort bij het project Smart Moves. En wat is dansen toch leuk voor ze!

nieuws t/m week 35

Beste ouders, na bijna een week draait groep 7 al weer heel lekker. We zitten in 5 groepjes en hebben kennis gemaakt met juf Vionne, juf Fien en juf Anja. Het voelt allemaal al weer heel vertrouwd. Buiten de gewone schoolregels hebben we ook de aandacht gericht op: Samen, Vertrouwen en Respect. De kinderen weten en leren dat er probleempjes en irritaties kunnen zijn, maar dat dat wel uitgesproken en opgelost moet worden op dezelfde dag nog.  Hier wordt al goed naar gehandeld!

In zo’n eerste week komen we er ook achter dat nog niet iedereen zijn spullen in orde heeft. Denkt u met uw kind aan het volgende wat op school hoort te zijn:  multomap 23 rings met kartonnen tapbladen , agenda met weekoverzicht, woordenboek Nederlands, rekenmachine, stabilopen of vulpen of een schoolpen, etui met kleurtjes, gum, schaar etc.

Volgende week vrijdag gaan we een monument bezoeken. Dit is het landgoed Schapenduin. Hier gaan we op de fiets naar toe. We krijgen van de eigenaar een rondleiding met uitleg door zijn huis en de tuin. Na afloop mogen we ook het zwembad in. Graag deze dag dus de fiets en zwemspullen mee. De moeder van Celine en meester Fred begeleiden ons naar dit bijzondere uitje.

agenda week 35

maandag 29-8  Start van het nieuwe schooljaar. Ouders en kinderen worden op het schoolplein verwelkomd met vrolijke klanken van het draaiorgel. Juf Vionne start met de groep.

dinsdag 30-8 Juf Anja aanwezig de rest van de week. Gym om 10.15 dus sportkleding mee.

woensdag 31-8

donderdag 1-9 Juf Fiene , onze stagiaire voor een half jaar, is er voortaan elke donderdag. Op donderdag neem je altijd je agenda en je huiswerkmap mee naar school. We schrijven het huiswerk en overige activiteiten erin en je krijgt je huiswerkbladen mee naar huis.

vrijdag 2-9  Start van het project Smart Moves. De kinderen krijgen een kennismaking en tijdens gym verdere oefeningen en een piepjestest. Ouders of kinderen die meer willen weten over dit project kunnen terecht op  http://smart-moves.nl/  Gym is om 10.15.

Ook hebben we op vrijdag de Bornwaterpicknick van 17.30-19.30 in onze tuin.

picknick